начало » новини » В Областните дирекции на ДФ „Земеделие” само за два месеца са разгледани 1 020 проекта по Mярка 141 от ПРСР

Новини




В Областните дирекции на ДФ „Земеделие” само за два месеца са разгледани 1 020 проекта по Mярка 141 от ПРСР

2011-08-31

       Одобрените проектни предложения са 970 и са на стойност за над 14 млн. лева, а отхвърлените – са 50. От новия прием, който започна на 4 април т. г., мярка 141 е напълно децентрализирана. Разглеждането на проектите на областно ниво е голямо предимство за кандидатите. Така намалява срокът за одобряване на предложенията, а усвояването на средствата по ПРСР е по-динамично и ефективно.

       Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” е лесна за прилагане. Тя е насочена към по-малките ферми, към по-дребните земеделски производители, които произвеждат предимно за собствена консумация и предлагат малка част от продукцията си на пазара. Едно от основните изисквания е кандидатът да бъде регистриран като земеделски производител по реда на Наредба № 3. Кандидатите трябва да бъдат до 60-годишна възраст, да не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, да обработват най-малко 10 дка земя или 5 дка – когато земите им са в планински район или да отглеждат трайни насаждения. Освен това, кандидатите трябва да отглеждат най-малко два вида култури, или една култура и един вид животни.

       В Мярка 141 са заложени задължителните цели, като основната е фермерът да увеличи икономическия размер на стопанството си с 1,5 икономически единици и да достигне стандартите на Общността. Икономическият размер на стопанството трябва да бъде между 1 и 4 икономически единици. Изчисляването им не е трудно и става чрез таблица, която е публикувана в интернет, в специализираната страница на ПРСР http://prsr.government.bg/index.php/bg/sections/l3/29, както и в интернет портала на ДФ „Земеделие”. В нея са изброени всички култури и животни. Фермерът може сам да попълни таблицата, като най-отгоре му излиза икономическият размер.

       Субсидията по мярката е в размер на левовата равностойност на 7 500 евро за 5-годишен период. Всяка година кандидатът еднократно получава левовата равностойност на 1 500 евро.

 

31 август  2011 г.                                                                ДФ „Земеделие” –

                                                                                             Разплащателна агенция



Виж всички новини