начало » новини » Започва приемът на заявления по две от мерките на ПРСР

Новини




Започва приемът на заявления по две от мерките на ПРСР

2011-07-06

 

       Започва приемът на заявления за подпомагане по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. – 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 123 „Добавяне на стойност към земеделските и горски продукти”.  

       По Mярка 121  „Модернизиране на земеделските стопанства” ще се приемат заявления за подпомагане само за инвестиции по гарантираните бюджети – в периода от 25 юли до 19 август. Бенефициентите ще имат възможност да кандидатстват за следните инвестиции: инвестиции, свързани с прилагане на Директива 91/676/ЕИО/Нитратна директива/ - с бюджет 13 660 000 евро; инвестиции за привеждане на съществуващите земеделски стопанства от сектор "Мляко" в съответствие с изискванията на стандартите на Общността, включително инвестиции за прилагане на Директива 91/676/ЕИО – с бюджет 55 450 000 евро; инвестиции за привеждане на съществуващите земеделски стопанства от други животновъдни сектори извън сектор "Мляко" в съответствие с изискванията на стандартите на Общността, включително инвестиции за прилагане на Директива 91/676/ЕИО – с бюджет 56 505 000 евро; инвестиции за специални съоръжения и механизация, сгради, друга недвижима собственост, включително трайни насаждения и съответното оборудване – с бюджет 14 297 000 евро.

     По Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделските и горски продукти” периодът на прием ще започне на 15 август и ще продължи до 16 септември 2011, като ще се приемат заявления за подпомагане за всички допустими сектори по мярката. Бюджетът, предвиден за обявения период, е в размер на 68 364 991 евро.

     По мярката ще се приемат инвестиционни проекти за подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия в хранително-преработвателната промишленост и горския сектор.

     По мярката могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия, както и така наречените междинни предприятия от хранително-преработвателната промишленост. За подпомагане в горския сектор могат да кандидатстват само микро предприятия за първична преработка на дървесината до производство на мебели.

     Финансовата помощ е в размер на 50% от общите допустими разходи за микро, малки и средни предприятия, и 25% за междинни предприятия. Минималният размер на един инвестиционен проект е левовата равностойност на 10 000 евро, а максималният размер на общите допустими разходи за периода 2007 - 2013 за един кандидат е левовата равностойност на 4 000 000 евро.

     Помощта по мярката е увеличена с 10% за инвестиции в сектор мляко и млечни продукти; инвестиции за производство на енергия от растителна и животинска биомаса; инвестиции за подобряване на енергийната ефективност на предприятията, както и инвестиции, свързани с пречистване на отпадните води от производството. В гореизброените тя е съответно 60% от общите допустими разходи за микро, малки и средни предприятия и 35% за междинни предприятия.

     По Mярка 123 се финансират инвестиции, свързани с изграждане и/или модернизиране на производствени сгради; закупуване на нови машини; оборудване и съоръжения за нуждите на производствения процес; оборудване на лаборатории за нуждите на производствения процес; закупуване на земя за изграждане на недвижими активи; нематериални инвестиции за покриване на международно признати стандарти; закупуване на софтуер, предварителни разходи и други.

     Кандидатите по мерките могат да подават своите заявления в областните структури на Държавен фонд „Земеделие”.

 

  



Виж всички новини