начало » новини » Започна подписването на договори по общински мерки от ПРСР за 90,3 млн. лв.

Новини




Започна подписването на договори по общински мерки от ПРСР за 90,3 млн. лв.

2013-12-10

       Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков връчи днес договори на кметове по мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, 322 „Обновяване и развитие на населените места” и 313 „Насърчаване на туристическите дейности” от ПРСР. „Амбицирали сме в периода до Нова година да усвоим колкото може повече средства. Нека не гледаме на тези средства като спечелени от община на една или друга политическа сила, а да видим кой стои зад нас – всички български граждани.”, заяви министърът.

       В подписването участваха заместник-министър Явор Гечев, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) Мирослав Николов и зам. директорът в ДФЗ Виолета Александрова. По трите мерки са одобрени 31 проекта на обща стойност 90 млн. лв., посочи Николов. Общо 17 от общините получиха договорите си като подписването продължава.

       Зам. министър Явор Гечев допълни, че новата Програма за развитие на селските райони е в напреднал етап и се планира отваряне на прием по всяка мярка поне 2 пъти годишно.
 
          По мярка 321 проектите са 23 на брой със субсидии на стойност 81 млн. лв. С тях общините ще обновят пътища и мостове, ще реконструират водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения, ще инвестират в културни центрове, театри, центрове за социални услуги и библиотеки. Други 5 проекта са по мярка 322, с публични средства в размер на 8,5 млн. лв. Общините ще ремонтират паркове, градини, детски площадки и сгради с местно историческо и културно значение, както и поставят осветление, изграждат улична мрежа, тротоари и площади. По мярка 313 договорите са три, със субсидия над 792 хил. лв. Проектите са за строеж и ремонт на туристическа инфраструктура, съоръжения и атракции.
 
        От началото на ПРСР са платени 950,3 млн. лв. по трите мерки досега: по мярка 321 – над 707 млн. лв., по мярка 322 – над 220 млн. лв., а по мярка 313 – над 23 млн. лв.
 
        Списък на общините с одобрени проекти и субсидиите по тях ще намерите ТУК
 
 
 
        10 декември 2013 г.                     ДФ „Земеделие” –
                                                        Разплащателна агенция


Виж всички новини