начало » новини » Започна подписването на договори с млади фермери

Новини




Започна подписването на договори с млади фермери

2014-05-13

       Общо 409 са одобрените проекти по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони. Субсидиите за тях са 10 млн. евро, или 19,96 млн. лв.

       Голяма част от средствата ще отидат за отглеждане на градински домати и краставици, гъби и орехи. Одобрени са и проекти за отглеждане на птици, лешници, бадеми, овощни и костилкови насаждения, а също и за създаване на разсадници за трайни насаждения. Сред предложенията има такива за купуване на пчелни семейства, създаване на ферми за калифорнийски червеи, както и за отглеждане на дребен и едър рогат добитък.

       Проектите, спечелили финансиране, са избрани сред 2 800 предложения. ДФ „Земеделие” ги обработи в условията на ограничен бюджет - след предварително оценяване и класиране по критериите, заложени в Приложение № 1 на Наредба № 9 за мярка 112. Предимство имаха проектите, които са изцяло в сектор животновъдство, стопанствата за биопроизводство или в процес на преход към биопроизводство, младите фермери, кандидатствали или планиращи да кандидатстват по мярката за агроекология, както и тези, получили образование или обучение в селскосто стопанство. Допълнително точки имаше и за проекти отобластите Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник. Разград, Силистра, Смолян и София.

 

 13 май 2014 г.                                       ДФ „Земеделие” –

                                                                   Разплащателна агенция



Виж всички новини