начало » новини » Над 55 млн. лева от ПРСР за проекти на предприятия

Новини




Над 55 млн. лева от ПРСР за проекти на предприятия

2012-03-05

      Инвестиционните предложения на 48 предприятия от хранително-преработвателната и горската промишленост бяха одобрени във Фонд „Земеделие”. Помощта по тях се отпуска по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” и възлиза на 55 008 605 лв.


      Единадесет от предприятията произвеждат вино или гроздова мъст и ще инвестират във винификатори, бъчви, машини за бутилиране, пакетиране и поставяне на етикети, както и в строително-монтажни дейности. Голям брой от проектите – осем – са на предприятия за преработка на плодове, зеленчуци и гъби. Ще бъде изградено предприятие за замразяване и съхранение на диворастящи гъби и горски плодове. Предвидено е и купуването на хладилни инсталации, софтуер и транспортни средства, както и система за пожароизвестяване, технологични линии и др.
 

      Със средствата от ПРСР ще бъде създадено и микропредприятие за производство на дървесен чипс и пелети, а други шест фирми от дървопреработвателния сектор ще купят мобилни дробилки за производство на енергийни трески, инсталация за производство на дървени въглища, софтуер, система за видеонаблюдение и др.
 

      Предприятията за зърнени и нишестени продукти с одобрени проекти са шест. Един от тях е за реконструкцията и модернизацията на цех за производство на царевични пръчици. Останалите фирми ще изградят и оборудват силози, мелници и цехове.


      Четири млекопреработвателни предприятия планират да вложат субсидиите в машини за затваряне на тенекии и за вакуумиране на сирене и масло, както и в маслоизготвител и хладилен склад за топени сирена, млечни пастети, незреещи сирена и др. Останалите дванадесет проекта са на предприятия за технически и медицински култури и билки, за месо, фуражи и пчелен мед. Те ще купят две розоварни инсталации, автоматична машина за пакетиране на чай, както и съоръжение за белене и линия за студено пресоване на слънчоглед.
 

      Предприятие за преработка на месо и хайвер от охлюви планира със субсидията да промени предназначението на стопанските си постройки, а останалите фирми ще купят оборудване и извършат сторителни и монтажни дейности в цеховете си.


        5 март 2012 г.                                                       ДФ „Земеделие” –
                                                                                            Разплащателна агенция

 



Виж всички новини