начало » новини » Общини ще строят екопътеки, етнографски музеи и атракции със средства от ПРСР

Новини




Общини ще строят екопътеки, етнографски музеи и атракции със средства от ПРСР

2012-06-18

      Одобрените проекти са на 13 общини. Освен екопътеки, музеи и атракции те планират да създадат места за спорт и развлечения и информационни центрове и изработят маркетиниг стратегии за туристическите обекти. Общият размер на одобрените от ДФ „Земеделие” субсидии е  4 260 864 лв. Те се отпускат по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”.

     Сред най-интересните проекти е този на община Гурково, която ще създаде туристически информационен център с музей на магарето. Общината ще изгради рампа за хора с двигателни затруднения, оборудва кът за деца и постави информационни и пътни табели. Общините Ново Село, Чупрене, Мизия и Стрелча също ще създадат туристически центрове, като община Стрелчаще купи и съоръжения за велотуризъм.

     Община Сухиндол ще направи игрище за пейнтбол и игри с въжета, както и екопътека „Деветашко плато”. Община Априлци ще вложи средства от Програмата за развитие на селските райони в игрище за мини-футбол, соларни лампи и туристически център, който ще бъде охраняван със система за видеонаблюдение.

     Проектът на община Чипровци е за създаването на атракции за посетители и места за отдих в ландшафтния парк „Широка планина” в с. Превала. Паркът ще има беседка, заслон, брод и чешма. По друг проект същата общинаще създаде зона за експониране на традиционни занаяти.

     Община Баните ще изградицентър за посетители, който ще представи нейното природното и културно наследство. За него ще бъдат купени народни носии, музикални инструменти и аудио-визуално оборудване, което ще пресъздава народни обичаи. Средства ще бъдат вложени и в мебели за посетителските центрове, 3-4 минутни филми за местното етнографско, историческо и природно наследство, както и в  софтуер.

     Последните четири проекта са за създаването на парк комплекс и амфитеатър; на планинско колоездачно трасе; на екопътека, както и на етнографски музей. Те са съответно на общините Каспичан, Трън, Сапарева Баня и Хитрино.

 

18 юни 2012

                                                                                ДФ „Земеделие” –

Разплащателна агенция



Виж всички новини