начало » новини » Още 5.5 милиона лева от ПРСР за залесяване на гори и превенция на пожари

Новини




Още 5.5 милиона лева от ПРСР за залесяване на гори и превенция на пожари

2013-03-14

      Днес Експертна комисия за осигуряване на прозрачност (ЕКОП) във фонд „Земеделие” одобри 23 предложения по мерките 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” и 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Общата субсидия за тях възлиза на 5 549 368 лв.

     Шестнайсет от проектите са по мярка 226 и ще получат 4 501 775 лв. Повечето общини ще използват средствата за изграждане на изкуствени водоизточници и наблюдателни кули.

     Местната власт в Любимец ще инвестира в превантивни противопожарни мерки. Освен техника, общината смята да изгради лесокултурни прегради и минерализовани ивици.

     В община Грамада ще бъдат купени различни средства за наблюдение,  комуникация и защита на доброволни формирования. В Мирково ще създадат система за откриване на горски пожари в ранен стадии и мониторинг на околната среда, а в община Кайнарджа ще презалесят пострадалите гори с широколистни култури. 

     Проектът на община Сливен предвижда покупката на всякакви противопожарни приспособления – брадви, кирки, лопати, мотики, моторен трион, носими пръскачки за вода, туби, радиостанция, защитни облекла и каски, ръкавици и бинокли. Предвижда се и изграждането на четири противопожарни кули.

     Със средства по мярка 226, държавното горско стопанство „Гурково” ще почисти пострадалите горски площи и ще ги залеси с широколистни култури. Ще бъде купено и оборудване за три противопожарни депа. 

     Одобрените проекти по мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” са седем.  Общините Тервел, Първомай,  Брезник, Борово, Бяла и Павликени ще засадят широколистни гори и покрият  разходите си за залесяване и отглеждане. Точният размер на одобрените сусбсидии по мярката е 1 047 593 лв.

  

14 март 2013 г.                             ДФ „Земеделие” –

                                                        Разплащателна агенция



Виж всички новини