начало » новини » Още 74 стопанства ще получат финансиране за техника от ПРСР

Новини




Още 74 стопанства ще получат финансиране за техника от ПРСР

2013-04-02

       Одобрените проекти са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на субсидията е 24 555 890 лв.

       Голяма част от предложенията са за трайни насаждения от орехи, бадеми и лешници или овощни градини от сливи, ябълки, круши и череши. Бенефициент от Кюстендил, например, планира да гледа праскови, нектарини, касис, арония и боровинки. Субсидията по мярка 121 ще му помогне да купи посадъчен материал и трактор и изгради ограда около съществуващите насаждения. Други стопанства ще купят системи за капково напояване, машини за прибиране на плодове, култиватор за торовнасяне и др. Подкрепени бяха и предложения за оранжерийни комплекси за домати, краставици, пипер, зеле.

       Осем кандидата ще инвестират в складове за съхранение на зърнени култури. Бенефициент от област Видин ще купи GPS автоматизирана система за управление на селскостопански машини за отглеждане на мека пшеница и слънчоглед. Други пет проекта са за купуване на специализирана техника за лавандула, като в област Ямбол ще бъде изградено предприятие за изваряване на лавандулово масло. Трима бенефициенти ще инвестират в машини и съоръжения за отглеждане на десертни лозя.

      Одобрените предложения за животновъдство са 18, като осем от тях са на кравеферми. Те ще купят балопреси, доилни зали, които отчитат млякото и прибират автоматично апаратите за доене, ехографи и др. Два свинекомплекса ще получат финансиране за нови постройки за угояване на свине, буферни резервоари и др. Одобрени са и предложенията на двама пчелари, като единият проект е за производство на биологичен мед. По него ще бъде купена автоматична разпечатваща машина с вибриращи ножове, съд за утаяване и съхранение на мед, система за подвижно пчеларство и др. Средства от ПРСР ще получи и овцевъдна ферма, в която се отглеждат дзвиски (млади овце, които не са раждали), както и кланица за агнета, две ферми за отглеждане на огушени патици и една за кокошки. В нея ще бъдат доставени машина за сортиране на яйца, вакуумна система за 12 яйца с трифазна помпа, пакетираща машина, хладилен камион и др.

 

2 април 2013 г.                                                  ДФ „Земеделие” - РА



Виж всички новини