начало » новини » През юли започва прием по три от най-популярните мерки на ПРСР

Новини




През юли започва прием по три от най-популярните мерки на ПРСР

2012-06-25

       Това са мерките 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони.” Това стана възможно след като Европейската комисия одобри прехвърлянето на 600 млн. лв. към тези мерки от бюджетите на по-малко популярни мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

       Младите фермери могат да подават документи по мярка 112 от 23 юли до 19 август. Към нея са прехвърлени 78 млн. лв. Приоритет ще имат кандидатите, които планират да развиват животновъдство и биологично растениевъдство и са от областите с най-малко на брой подадени досега проекти – Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник. 

       Приемът по мярка 121 ще продължи от 16 юли до 19 август, а към нея са прехвърлени 276 млн. лв. Приоритетни са проектите за енергийна ефективност, за производството на енергия от биомаса и намаляване на потреблението на вода, както и тези в сектор „Плодове и зеленчуци“ и предложенията на биологични производители и тютюнопроизводители. Тютюнопроизводителите трябва да развиват дейности, различни от производството и преработката на тютюн. Предимство ще имат кандидатите от Перник, Видин, Кърджали, Габрово и Смолян. 

       Кандидатстването по мярка 321 ще продължи от 16 юли до 19 август. Към нея са насочени общо 240 млн. лв. С тях общините ще изграждат спортни, младежки и културни центрове, театри и библиотеки. В рамките на приемите ще се набират и предложения за строителство и реконструкция на пътища и водопроводи(без канализации).

 

 

25 юни 2012                                                                              ДФ „Земеделие” –

                                                                                               Разплащателна агенция



Виж всички новини