начало » новини » Първите договори за обновяване на църковни храмове по ПРСР бяха връчени днес в Министерски съвет

Новини




Първите договори за обновяване на църковни храмове по ПРСР бяха връчени днес в Министерски съвет

2011-10-25

       Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов днес връчиха първите договори по проекти за реконструкция и обновяване на църковни храмове. Одобрените предложения са по Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР).

       Общата стойност на одобрените субсидии за църковни храмове по тези пет проекта е в размер на 1 951 590 лв. Сред тях са проектите за реконструкция на Храм „Успение Богородично“, гр. Брегово, общ. Брегово, обл. Видин; Храм „Свети Великомъченик Георги“, с. Делейна, общ. Брегово, обл. Видин; Храм „Свети  Георги Победоносец”, гр.  Брезник, общ. Брезник, обл. Перник; църквата „Свети Великомъченик Георги” в гр. Белоградчик.
       

      С отпуснатите средства от програмата за селските райони в Девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица”, с. Ресилово, общ. Сапарева баня, област Кюстендил, ще бъде изграден парк за отдих, сцена, детски кътове за игра, чешма с мостче и извършено цялостно озеленяване.

       Предоставената финансова помощ ще помогне за подобряването на условията в селските региони, тъй като именно храмовете са местата, които способстват за обединяване на хората за постигане на общи цели, издигат духовното равнище, съхраняват вярата и възраждат традициите и празниците.

       Одобрението на тези първи проектни предложения е резултат от активния диалог между кандидатите и Държавен фонд „Земеделие”. Предстои финализиране на обработката на още около 100 заявления за подпомагане, подадени от местните поделения на вероизповеданията, до средата на ноември тази година.

 

 25  октомври  2011 г.                                  ДФ „Земеделие” –

                                                                 Разплащателна агенция



Виж всички новини