начало » новини » Със субсидии за селските райони ще строят къщи за гости и фотоволтаични централи

Новини




Със субсидии за селските райони ще строят къщи за гости и фотоволтаични централи

2012-01-24

          С над 2.6 млн. лв. ще бъдат подкрепени проектите на 8 фирми, кандидатствали по мерките 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”. Това беше решено днес на заседание на Експертна комисия за осигуряване на прозрачност във Фонд "Земеделие".

          Двете къщи за гости ще бъдат построени в област Ловеч със субсидии по Мярка 312. Инвеститорите ще извършат строително-монтажни работи и ще купят обзавеждане и фитнес уреди. Петте фотоволтаични централи също ще бъдат изградени със средства по мярката. Три от тях ще са в област Благоевград, а останалите – в областите Хасково и Габрово. Предвидено е централите да са с мощност до 82 kWp. Договорените досега субсидии по Мярка 312 са над 198 млн. лв.

          По Мярка 311 има един проект – за купуване на специализирана строителна техника: багери и самосвал. От началото на програмата по тази мярка са сключени договори за подпомагане за близо 67 млн. лв.

Целта на двете мерки е да подкрепят бизнес проекти извън земеделието, които създават предпоставка за разкриването на работни места в селските райони. Финансова подкрепа получават и проекти за развитие на селски туризъм. Мярка 311 е предназначена за регистрирани земеделски производители, а Мярка 312 – за предприемачи, които не са регистрирани като земеделски производители.

 

 

24 януари 2012 г.                               ДФ „Земеделие” –

                                                         Разплащателна агенция



Виж всички новини