начало » новини » Фонд „Земеделие” одобри още 44 проекта по ПРСР

Новини




Фонд „Земеделие” одобри още 44 проекта по ПРСР

2013-12-19

        Инвестиционните предложения са по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства, 226 “Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”, 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“, 322 „Обновяване и развитие на населените места". Те ще бъдат подкрепени с 55,2 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

       По мярка 121 фонд „Земеделие” одобри три проекта, които ще получат над 590 хил. лв. Единият е за реконструкция на помещения за отглеждане на прасета, другият предвижда създаване на 43 дка насаждения от череши, а третият е за купуване на земеделска техника, капково напояване и сондажен кладенец за отглеждането на 238 дка бадеми. По Мярка 226 е одобрен общински проект за реконструкция и изграждане на съоръжения за гасене на пожари – над 290 хил. лв.  

       Две инвестиционни предложения на сдружения и четири на общини ще бъдат подкрепени с 2,1 млн. лв.  по мярка 313. Те предвиждат създаване на постоянна изложба на местно етнографско и културно наследство и експонирането му с компютърните технологии, изграждането на спортни пътеки и спортно-туристически атракции, реконструкция на еко пътеки, купуването на сцена и оборудване към нея.
       Други 25 проекта ще получат над 47 млн. лв. по мярка 321. Повечето от тях са общински и предвиждат изграждане и реконструкция на водопроводни мрежи и пречиствателни станции за отпадни води.  С друга част от средствата читалища ще обновят материалната си база и създадат културни мобилни центрове. С пари по мярката ще бъдат финансирани и инвестициите на две сдружения с нестопанска цел в изграждане на център за предоставяне на информационни и комуникационни услуги и в младежки център. По мярка 322 са подкрепени седем проекта за реконструкция и модернизация на читалища и един за ремонт на църквата Св. Вмчк.Теодор Тирон в гр. Летница. Те ще получат 5,1 млн. лева.
 
 
         19 декември 2013 г.                 Държавен фонд „Земеделие” –
                                                                 Разплащателна агенция


Виж всички новини