начало » новини » ПРСР подкрепи още 107 стопанства с над 26 млн. лева

Новини
ПРСР подкрепи още 107 стопанства с над 26 млн. лева

2013-02-18

 

       Проектите са по Мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на субсидията за тях е 26 661 252 лева.

       С пари от ПРСР ще бъдат купени машини за производство на кайсии, череши, сливи, праскови, ябълки и картофи. Подкрепени са и девет проекта за отглеждане на лозя. Бенефициент от община Родопи ще инвестира в производството на  малини, от Хасково – в отглеждането на пипер, патладжан, зелен грах, сладка царевица и броколи, а от Добрич – в строителството на сграда за сушене, калибриране и съхранение на тиквено семе. Подкрепен е и проект за изграждане на автоматизирани оранжерии за домати и краставици. Субсидии ще получи и бенефициент, който ще отглежда дървото пауловния за производство на биомаса. Някои растениевъдни стопанства ще изградят складове и ще купят напоителни съоръжения, машини за внасяне на твърди минерални торове, трактори, линии за сортиране на плодове  и др.

       Голяма част от инвестиционните предложения са за производство на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица. Един от проектите предвижда засаждане на кориандър, а друг – на просо, сорго и бял трън.  Финансиране спечелиха и няколко стопанства за лавандула.

       Бенефициент от община Гълъбово ще ремонтира две сгради за отглеждането на пчелни семейства, а кандидат от община Малко Търново ще инвестира в оборудване за биволовъдна ферма. Одобрени са и два проекта за строителство на ферми за зайци, както и за купуване на оборудване за две ферми за охлюви и пуйки. Други проекти в сферата на животновъдството идват от говедовъдни стопанства, които ще модернизират доилините си зали, купят антизамръзващи поилки, четки за крави, косачки с кондиционер за бързо съхнене на сено в планински условия и др. Една кравеферма ще вложи средства в специализирана земеделска техника за прилагането на Директива 91/676/ЕИО.  Одобрен е и проектът на птицеферма, която ще купи люпилен шкаф за следлюпилно възстановяванена еднодневни пилета.

  

18 февруари 2013 г.                                                  ДФ „Земеделие” - РАВиж всички новини