начало » новини » Модернизират още 40 ферми и хранително-преработвателни предприятия със средства по ПРСР

Новини




Модернизират още 40 ферми и хранително-преработвателни предприятия със средства по ПРСР

2012-07-17

       Одобрените днес проекти ще получат помощ в размер на 13 115 224 лeвa по мерките 121 „Mодернизиране на земеделските стопанства” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

       Помощта по мярка 121 е в размер на 7 280 973 лв. Повечето проекти са на животновъдни ферми. Шест от тях ще инвестират в техника за покриване на изискванията на Директива 91/676/ЕИО за опазване на водите от замърсяване с нитрати от селскостопански източници. Те ще купят цистерни за разпръскване на течна тор, тороразпръскващи ремаркета, телескопични товарачи и др. Част от фермите ще инвестират в трактори, вилици за тор с крокодилен захват, оборудване за доене и др. Една ферма ще инсталира доилна инсталация с централен млекопровод, а друг кандидат ще изгражда свинеразвъден център.

       Четири от проектите на растениевъдни ферми по мярка 121 са за създаване на биологични насаждения: засаждане на лешници и купуване на водоспестяващи технологии и овощарска техника; отглеждане на биологична шипка и създаване на оранжериен комплекс за краставици и домати, за който ще бъде купена капково-поливна система и система за мъглуване. Други три проекта предвиждат засаждането на лавандула и бадеми. Със субсидиите стопаните ще купят посадъчен материал, машини за косене и трактор. С пари по програмата ще бъде построена и стоманено-стъклена оранжерия, както и купени машини и съоръжения за отопление, капково напояване, регулиране на микроклимата в оранжерията и др. Една селскостопанска сграда ще бъде преструктурирана в когенераторна инсталация,която да обезпечи отоплителните нужди на оранжерията.

       Одобрените субсидии по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти са на обща стойност 5 834 251 лв.  Един от кандидатите ще купи техника и оборудване за производство на плодови и зеленчукови пюрета, сокове и нектари. Друг ще инвестира в предприятие за моцарела и рикота от краве и биволско мляко. Субсидии ще получи и месопреработвател, който смята да разшири производството си с нов магазин, ресторант и офиси. Одобрен бе и проект за производството на пелети от слама. 

 

17 юни 2012

                                                                                ДФ „Земеделие” –

Разплащателна агенция



Виж всички новини