начало » новини » Още 6 млн. лева за къщи за гости и модернизиране на стопанства по ПРСР

Новини




Още 6 млн. лева за къщи за гости и модернизиране на стопанства по ПРСР

2012-12-07

        Одобрените днес проекти са 17 на брой, а общият размер на помощта е 6 109 563 лв. Предложенията са по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и  312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

         Къщи за гости ще бъдат построени в 5 области –  Враца, Благоевград, Пловдив, Ловеч и Бургас. Един от одобрените кандидати ще преустрои сутерен в спортно възстановителен център, а друг ще вложи средства във фитнес и спортно оборудване, ATV превозни средства и високопроходим пътнически автомобил. Със субсидия по мярка 312 ще бъде построен и почивен дом с 10 места за настаняване в област Благоевград. С помощ по същата мярка ще бъде създадена и нова фотоволтаична централа в област Хасково. 

         Предложения за модернизиране на селски стопанства по мярка 121 са 10. Те ще получат 4 247 280 лв. Седем от проектите са на растениевъдни ферми. В област Пловдив ще бъде създадена биологична ябълкова овощна градина и построено плодохранилище. Друг кандидат ще купи техника за обработване на биологични зърнени и фуражни култури в област София. В област Хасково ще бъдат засадени десертни лозя и купени машини за отглеждането им. Останалите одобрени кандидати също ще купят техника – трактори, ремаркета, комбайни за бране на домати, картофосадачни машини, вакуумни сеялки за пролетни кулутри, хедер за прибиране на слънчоглед и др. В областите Ст. Загора, Пловдив и Кърджали ще бъдат модернизирани 3 говедовъдни ферми  с нови трактори, челни товарачи, тороразпръскващи ремаркета, машини за почистване на тор и доене на животни и др. По един от проектие ще бъде ремонтирана сграда, а по друг ще бъде построено торохранилище и купена специализирана техника за покриване на изискванията на нитратната директива.

 

 7 декември 2012 г.                                   ДФ „Земеделие” –

                                                                   Разплащателна агенция



Виж всички новини